Arkadspelen som föregick Diablo

Diablo-spelen fulländade action-RPG-genren på ett sätt som är svårt att förstå. Fantastisk spelkontroll, relativt balanserade klasser och en väl genomarbetad story bidrog alla till den kultstatus som spelserien i dag. Men som de flesta mästerverk inom all konst, inspirerades Diablo av mästerverk som kom tidigare. Här är några av de äldsta arkadspelen som på ett eller annat sätt antagligen bidrog till de fantastiska Diablo-spelens framgång.

Det är nästan omöjligt att föreställa sig en tid i gaminghistorien då internet inte fanns. Eller en tid då det antingen var extremt dyrt eller till och med helt omöjligt att spela hemifrån. På tiden då klassiker som Gauntlet släpptes (1985) var arkadhallen det enda stället du kunde spela på. Du kan i dag uppleva arkadspel Stockholm på ett sätt som är troget den klassiska 80-talskänslan, men kombinerat med nya modernare spel. Är du ute efter att uppleva arkadspelen så som de var ämnade att upplevas – då är La Botanicas arkadhall ett underbart ställe att uppleva arkadspel i Stockholm!

Gauntlet – 4-player action 1985

Gauntlet lanserades för arkadmaskiner med fyra spelare som kunde spela samtidigt. Det var inte revolutionerande i sig, men det blev en omedelbar klassiker på grund av sin snabba inlärningskurva och utmanande spelmekanik. Spelarna kunde välja mellan olika klasser som alla hade sina för- och nackdelar – precis som i Diablo. Erfarenhetspoäng och ”skillpoints” var dock fortfarande inte implementerade.

I Gauntlet dödar du monster, samlar loot och letar efter trappan till nästa nivå. Det är en tydlig föregångare till Diablo i sin mest simplistiska form. Spelet har fått flera nyutgåvor och remasters, samt flertalet uppföljare, sedan första releasen 1985.

Nethack

Ett annat exempel på hack’n’slash-RPG:n är Nethack. Det är ännu mer basic än Gauntlet med så kallad ASCII-grafik. Det är heller inget realtidsspel, utan i stället turordningsbaserat, vilket innebär att spelaren gör ett drag i taget i lugn och ro. Fiender rör sig inte förrän spelaren rör sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *