Mario Kart vs. gokart

Bilspel är en typ av spel som har funnits i princip lika länge som det har funnits videospel. Idag finns det bilspel med i princip fotorealistisk grafik och open world-spel som GTA, för den som gillar det. Spelglädje behöver dock inte hänga ihop med realistisk grafik. Ett av de absolut mest populära bilspelen är nämligen Mario Kart, som verkligen inte har fotorealistisk grafik.

Den som hellre gillar äkta vara kan prova på gokart i Stockholm, anordnat av O’Learys. Det finns olika typer av tävlingsupplägg och för en liten extraslant kan man få en speed boost även här, som varar i tre sekunder. Då krävs dock att man antingen har fyllt 21 år eller gjort en varvtid under 31 sekunder. Några bananskal finns dock lyckligtvis inte i riktig gokart, oavsett om den sker i Stockholm eller någon annanstans. Och tur är väl det för bilarna har en maxhastighet på 72 km/h.

Super Mario Kart

Det första spelet i vad som kom att bli en lång serie (som pågår än idag) är Super Mario Kart. Det släpptes till SNES (Super Nintendo) 1992. Som namnet avslöjar handlar det om att köra gokart, men med olika karaktärer från Super Mario-världen. Till exempel kan man köra som Mario själv, hans bror Luigi, prinsessan Peach, dinosaurien Yoshi och ondingen Bowser.

Super Mario Kart använde sig även av ett speciellt grafikläge hos SNES:en, kallat Mode 7. I detta läge kan grafiken roteras och skalas på ett sätt som gör att banan nästan ser tredimensionell ut, trots att det är 2D-grafik.

I spelet kan man köra cuper eller bara enskilda banor. Allra roligast blir det förstås när man tävlar mot en kompis via split screen där man får varsin halva av tv-skärmen. För att göra spelet ännu roligare finns även en hel del powerups längs banan som ger en själv fördelar eller ens motståndare nackdelar. T.ex. kan man slänga ut ett bananskal på banan och den som kör på det sladdar till och förlorar tid. Man kan även få en tillfällig speed boost och mycket annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *