Grand Theft Auto 1, 2, 3 och Vice City

Det är väl få som har missat den enormt populära spelserien Grand Theft Auto, oftast bara kallad GTA. Den har utvecklats av Rockstar, som även ligger bakom Red Dead Redemption-spelen.

Första Grand Theft Auto

Det senaste och bäst säljande spelet i GTA-serien är Grand Theft Auto V, men Det allra första Grand Theft Auto-spelet kom faktiskt redan 1997 och släpptes då till PC och Playstation (PS1). Till skillnad från dagens GTA-spel var det ingen riktig 3D-grafik utan man såg istället allt rakt uppifrån ur ett fågelperspektiv. Handlingen var dock ungefär densamma som idag, det vill säga att man är en smågangster som ska utföra olika uppdrag för att klättra uppåt i den kriminella hierarkin.

Som hörs på spelets namn stjäl man bilar och dessa använder man sedan för att utföra uppdragen. Till skillnad från renodlade bilspel kan man dock både köra bil och gå till fots i GTA-spelen. Till sitt förfogande har man dessutom ett brett utbud av vapen att nyttja som man önskar. Ofta går uppdragen ut på att döda personer och man kan då ofta köra över dem med bilen lika väl som att skjuta dem.

Grand Theft Auto 2

Uppföljaren Grand Theft Auto 2 släpptes i slutet av oktober 1999 och förbjöds rent av att säljas i vissa länder på grund av de våldsamma inslagen. Här i Sverige har tidningar som DN flera gånger skrivit om olika kontroverser kring spelet. Även i detta spel såg man allt ur ett fågelperspektiv, men grafiken hade fått sig ett litet lyft med bland annat färgat ljus. Byggnaderna var, precis som i första spelet, i ett slags 2,5D-perspektiv. Fordon och karaktärer var dock fortfarande i 2D.

Grand Theft Auto III

Det stora genombrottet för GTA får dock ändå sägas kom när Rockstar tog steget över till äkta 3D-grafik där man kunde se spelvärlden ur en tredjepersonsvy, det vill säga horisontellt i nivå med marken och med sin karaktär framför sig. Spelet släpptes 2001 till Playstation 2 som hade lanserats året innan och var kraftfull nog för att hantera 3D-grafik i denna omfattning. Att kunna utforska en helt öppen värld i 3D på det sätt som gick att göra i GTA III var något helt nytt på den här tiden och det ledde till att alla liknande spel som släpptes efter GTA III brukade benämnas som ”GTA-kloner”.

Grand Theft Auto: Vice City

Året efter kom GTA: Vice City, som alltså inte kallades GTA IV. Snarare handlade det om en lite grafiskt uppdaterad version av GTA III men med en helt annan handling och ny spelvärld. Det utspelar sig nämligen under det glättiga 80-talet i staden Vice City, som liknar verklighetens Miami. På radion i fordonen spelas endast 80-talsmusik, vilket gör mycket för att sätta atmosfären i spelet. Rockstar har även låtit sig inspireras av tv-serien Miami Vice och den klassiska gangsterfilmen Scarface när de skapade spelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *