Grand Theft Auto: San Andreas, IV och V

Efter 80-talstemat i GTA: Vice City hoppar vi fram ett decennium i den fristående uppföljaren GTA San Andreas. Spelet släpptes 2004 till Playstation 2 och året efter även till Xbox och PC. Handlingen utspelar sig under tidigt 90-tal i San Andreas, en fiktiv delstat i USA med städer som efterliknar verklighetens Los Angeles (Los Santos i spelet), Las Vegas (Las Venturas) och San Francisco (San Fierro).

Man axlar rollen som Carl ”CJ” Johnson som efter att ha flytt från gängkriminaliteten och drogerna i Los Santos återvänder till sin gamla hemstad efter att hans mor har mördats. Det slutar med att han dras in gängkriget igen och det egna gänget, Grove Street Families, får bland annat kämpa mot de rivaliserande gängen Ballas, Varrios Los Aztecas och Los Santos Vagos.

En ny del av spelmekaniken i GTA: San Andreas inkluderade vissa element hämtade från rollspelsgenren. Man kunde nämligen bli bättre på vissa förmågor som att använda vapen eller köra bil och motorcykel. Man var också tvungen att ta hand om sin kropp genom att både äta och träna. Åt man för mycket så blev man tjock och hade därmed svårare för de fysiska momenten i spelet. Åt man däremot för lite kunde man till slut svimma av utmattning. Mat kunde köpas på snabbmatställen som Cluckin’ Bell och Burger Shot i spelet.

Grand Theft Auto IV

2008 kom GTA IV och det baserades på Rockstars nya spelmotor RAGE samt Euphoria som gav karaktärerna väldigt realistiska och dynamiska animationer. Den här gången utspelar sig handlingen i Liberty City, inspirerat av New York. Man spelar som serben Niko Bellic, vars kusin Roman bor i staden.

Det släpptes även två DLC:n till GTA IV. Först The Lost and Damned där man axlar rollen som Johnny Klebitz. Det är en helt ny karaktär med en egen historia. Klebitz är vice president i det kriminella MC-gänget The Lost och uppdragen innebär med andra ord en hel del motorcykelåkande. En del nya vapen introduceras också i detta DLC.

Det andra DLC:t till GTA IV heter The Ballad of Gay Tony och kretsar kring ”Gay Tony” som driver en nattklubb. Karaktären man spelar som jobbar åt Tony. En av de spelmekaniska nyheterna i detta DLC är att man kan hoppa fallskärm från höga skyskrapor.

Grand Theft Auto V

Slutligen har vi GTA V som lanserades 2013 och kom i en förbättrad version för PC och den nya generationens spelkonsoler 2015. Här spelar man med tre karaktärer parallellt och det finns även ett onlineläge som fortfarande är väldigt populärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *