Limbo

Limbo är ett sidscrollande pusselplattformsspel från den danska indieutvecklaren Playdead. Det släpptes ursprungligen till Xbox Live Arcade 2010, men har sedan dess portats till en rad andra format, bland annat till Playstation, iOS, Android och PC. Spelet har en rätt säregen estetik då det är helt i svartvitt med ett slags brusigt, analogt filmfilter över sig hela tiden. Man spelar som en liten pojke vars kropp man bara ser som en svart siluett med ett par vitlysande ögon.

Fysikpussel och dödliga fällor

De olika pusslen man måste lösa för att komma framåt i spelet består till stor del av fysikbaserade problem. Det kan handla om att man måste dra en vagn till en viss plats för att sedan kliva upp på den och nå en plattform högre upp. Man får även svinga sig i rep, åka båt med mera. Allt eftersom spelet fortskrider blir pusslen mer komplexa, men hålls ändå på en lagom svår nivå. Vissa fällor i spelet är dock i princip omöjliga att förutspå och man dör därför en hel del i sådana första gången och vet därefter till nästa försök vad man ska akta sig för. Dödsanimationerna kan vara ganska grafiska och det finns därför möjlighet att stänga av dessa för den som vill.

Limbo var ett av de bäst säljande indiespelen till Xbox året det släpptes och fick 2016 en spirituell uppföljare i form av Inside. När Aftonbladet recenserade Limbo 2010 fick det högsta betyg. Spelet har också fått flera utmärkelser, däribland för ”Best Visual Art” under 2011 års upplaga av Game Developers Choice Awards.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *