Subnautica

Subnautica är ett open world-spel i överlevnadsgenren som utspelar sig till största delen under vattenytan. Det släpptes ursprungligen som early access till PC i december 2014 och kom senare även till macOS, Xbox One och Playstation 4. Spelet inleds med att man skjuts iväg i en evakueringspodd efter att rymdskeppet man färdats med kraschlandar på den utomjordiska planeten 4546B. Därefter guppar man omkring ute på ett stort hav, utan land i sikte, i den lilla podden.

För att kunna återställa podden, som skadades i samband med utskjutningen behöver man samla in resurser av olika slag som man sedan kan förädla och skapa nya objekt av, tack vare en slags 3D-skrivare som finns inne i podden. För att hitta dessa resurser måste man lämna podden och ge sig ner under havsytan. Där hittar man bland annat metallskrot, mineraler och andra råmaterial som man kan bygga saker av. En mängd av resurserna man hittar på havets botten är också olika utomjordiska växter och djur som har speciella förmågor.

Samla och bygg

Till exempel kan man uppgradera sin dykardräkt genom att bygga en större syrebehållare till den så man kan vistas längre tid i havet utan att behöva simma upp till ytan för att hämta luft. Andra uppgraderingar gör att man kan simma snabbare under vattnet eller snabbt ta sig upp till ytan. Det sistnämnda blir väldigt användbart längre in i spelet eftersom man dyker allt djupare och det därmed tar längre tid att ta sig upp till ytan för att hämta luft. Det finns väldigt mycket att utforska i Subnautica och det kan vara lätt att irra bort sig i alla undervattensgrottor och liknande, i synnerhet som sikten är ganska begränsad.

Det finns även många fientliga varelser som lurar under vattenytan och går till attack om man kommer för nära dem. Bland annat olika typer av hajar, krabbor och andra ännu mer fantasifulla utomjordiska varelser. En bit längre in i spelet får man dock även tillgång till fjärrstyrda kameradrönare som man kan åka omkring med under vattenytan och riskerar då inte sitt liv ifall någon fiende dyker upp. En hajliknande fiende kallad stalker har dock en förkärlek till metallobjekt som den greppar med munnen och forslar till sitt bo. Dessa kan även ge sig på kameradrönarna.

Survival mode

Utöver allt detta finns även en överlevnadsaspekt att hålla koll på. Man måste nämligen äta och dricka regelbundet i spelet. Om man inte får i sig mat eller vatten i tid börjar ens hälsa sjunka sakta men säkert ända till dess att man dör. Det går dock att spela Subnautica utan detta survival-läge, om man tycker det blir för mycket. Totalt finns det fyra olika lägen man kan starta spelet i och dessa går inte att ändra i efterhand utan då måste man starta en helt ny spelomgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *