The Elder Scrolls

 

The Elder Scrolls (TES) är en långlivad spelserie från Bethesda som kanske främst har blivit känd för den breda massan tack vare Skyrim, den femte och senaste delen i serien. Spelen utspelar sig alla i samma universum och är actionrollspel med fantasyinslag. Man slåss med andra ord med medeltida vapen och kan även använda sig av en rad olika trollformler för att till exempel kasta eldbollar eller paralysera sina fiender.

The Elder Scrolls: Arena

Det allra första spelet i TES-serien, The Elder Scrolls: Arena, släpptes 1994. Det var faktiskt i 3D redan på den tiden, även om 3D-grafiken förstås var väldigt primitiv och snarast kan jämföras med grafiken i spel som Doom.

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Uppföljaren Daggerfall från 1996 byggde på 3D-motorn XnGine, vilket möjliggjorde mer komplex geometri i banorna.

The Elder Scrolls III: Morrowind

Det skulle sedan dröja ända till 2002 innan den tredje delen i serien, Morrowind, släpptes. Den tekniska utvecklingen hade då kommit såpass långt att det gick att få till någorlunda snygg 3D-grafik som påminner om den vi ser idag, om än mycket mer grovhuggen och kal.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

2006 kom den femte delen, Oblivion, som var grafiskt mycket imponerande för sin tid och hade vackra naturmiljöer med tät markvegetation som vajade i vinden. Även fysikmotorn och AI:n hade förbättrats sedan föregångaren

The Elder Scrolls V: Skyrim

Den mest kända delen i TES-serien är dock Skyrim, som släpptes 2011. Här får man vandra omkring bland snötäckta berg och karga landskap. Mycket av inspirationen till spelet har Bethesda hämtat från den fornnordiska kulturen och mytologin och flera av karaktärerna i spelet bär namn som klingar norska eller svenska. Tydlig inspiration har även hämtats från vikingatiden och allt detta sammantaget har förmodligen bidragit till att Skyrim blivit extra populärt i Sverige. Skyrim var ett av spelen på listan när SvD 2011 utsåg ”Årets bästa spel”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *