UPlay

I skuggan av marknadsledande Steam har konkurrenterna försökt få en bit av kakan genom att skapa sina egna plattformar. UPlay är en sådan plattform som den franska spelutvecklaren och -distributören Ubisoft lanserade 2009. Till skillnad mot Steam kan man på UPlay enbart köpa Ubisofts egna titlar. Det vill säga spelserier som Far Cry, Assassin’s Creed, Watch Dogs, Rayman och Tom Clancy-spelen. Man kan dra paralleller till streamingvärlden för film och tv-serier där Disney nu har börjat plocka bort sina produktioner från Netflix för att lansera dem på sin egna streamingtjänst Disney+.

Spel som prenumerationstjänst

Under hösten 2019 lanserade Ubisoft dessutom prenumerationstjänsten UPlay+. Här kan återigen paralleller dras till Netflix då tjänsten bygger på att man betalar en fast prenumerationsavgift varje månad och därefter får tillgång till hela UPlays bibliotek av speltitlar utan att behöva köpa spelen separat. När prenumerationen tar slut upphör även åtkomsten till spelen, precis som man inte kan se tv-serier eller filmer på Netflix när ens prenumeration har gått ut.

Eftersom UPlay bara erbjuder spel från Ubisoft blir det dock svårt att konkurrera med giganter som Steam. Köper man ett Ubisoftspel, även om det sker på Steam, är man dock tvungen att installera UPlay-klienten för att kunna spela spelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *